Wat is stralen?

Stralen is het verwijderen van roest en corrosie, oude verflagen en coatings, of vuil. Dit doen we door onder hoge druk kleine (kantige) korreltjes straalmiddel tegen het object te schieten. Het botsen van de deeltjes met het object zorgt er voor dat het object gereinigd wordt en alle oneffenheden verdwijnen. Wat overblijft is een schoon ruw basismateriaal dat geschikt is voor verdere oppervlaktebehandeling.

Straalmiddelen

Verschillende soorten straalmiddelen hebben elk een eigen resultaat. Het ene straalmedium zorgt direct voor een glad eindresultaat, waarbij de andere juist zorgt voor het opruwen en zo de hechting van een nieuwe verflaag of coating verbeterd.

Lees meer over de verschillende straalmiddelen en hoe wij deze toepassen.
Garnet
Korund
Glas
Keramisch
Grit
Zand

Bekijk alle straalmiddelen

Conserveren en gereed maken voor een tweede leven.

Kenmerkend voor stralen is dat het materiaal geconserveerd wordt en daarmee gereed is voor een tweede leven. Of het nu gaat om reinigen of voorbewerking voor het coaten.

Doordat wij met diverse soorten kwaliteit straalmiddelen kunnen werken, zijn wij in staat om voor ieder straalprobleem een passende oplossing te vinden.

Straalreinheid volgens de SA-kwaliteitsnormen

Om aan te geven in welke mate een object gestraald wordt werken we met verschillende aanduidingen die de “reinheid” aangeven. Beter bekend als de SA-kwaliteitsnormen. Globaal gezien zijn er een viertal SA aanduidingen die het resultaat van het bewerkte materiaal aangeven.

SA 1 – Licht stralen

Dit is het lichtste niveau van stralen, waarbij bijna alle roest, losse walshuid, en andere bedekkingen zijn verwijderd. We noemen dit ook wel aanstralen of wapperen.

SA 2 – Zorgvuldig stralen

Vrijwel alle roest, vastzittende walshuid, en andere bedekkingen zijn verwijderd. Het staal krijgt na deze behandeling een grijsachtige kleur.

SA 2,5 – Zeer zorgvuldig stralen

Alle lagen zijn verwijderd en is nog slechts als lichte schaduw of verkleuring te zien in het materiaal.

SA 3 – Zilverblank stralen

Echt alle (oude) lagen van het object zijn hierbij verwijderd, ook stof. Het materiaal krijgt hierbij een gelijkmatige metaalkleur.

Welk type stralen is geschikt voor uw object?

Wilt u weten welk type stralen of welk soort straalmiddel geschikt is voor uw object. We adviseren u graag, kiezen de beste methode en zorgen voor een perfect eindresultaat.

Of bekijk meer informatie over de verschillende technieken:

Handmatig stralen
Machinaal stralen
Mobiel stralen

Glasparelen (glas stralen)
Keramisch parelen (keramisch stralen)

Neem contact met ons op